4 Oct 2014

Veganska kanelbullar på Kanelbullens Dag

Hej allihopa! För en gångs skull beslöt jag mig för att fira kanelbullens dag :) Nybakta kanelbullar är bland det godaste som finns, men ofta känns det besvärligt att göra. De i butiken är heller ingen hitt i jämförelse med en ”riktig” hembakad bulle, och nu när jag gått över till vegansk kost är det nästan omöjligt att hitta bra fikaalternativ i butiker eller på café eftersom praktiskt taget ALLT innehåller mjölkprodukter eller ägg.

Först hade jag tänkt skippa bullar helt och hållet, men sen bestämde jag mig för att idag var ett ypperligt tillfälle att göra veganska bullar för första gången. Och de blev superbra! Till och med Carl gillade dem och sa att de smakade som ”vanliga” bullar, så för mig är det ett gott betyg! :D Så här kommer receptet! 

Till ca 20 bullar:
75 g mjölkfritt smör
 2,5 dl mandelmjölk
25 g jäst för söta degar
2 msk socker
Lite kardemumma
ca 6 dl vetemjöl + extra till utbakning

Fyllning:
Mjölkfritt smör
Socker
Kanel

Topping:
Havregrädde (till pensling)
Pärlsocker
Hackade hasselnötter

Smält smöret i en gryta och tillsätt sedan mandelmjölken. När blandningen är fingervarm, för i sockret, kardemumman och den söndersmulade jästen.

Tillsätt mjölet lite åt gången. När du har en fast och fin deg, låt den jäsa 40 minuter under en duk.

Knåda degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord. Bre på smör och krydda med socker och kanel efter eget tycke och smak. Vik degen på mitten och skär den i remsor, ca 2 cm i bredd. Snurra eller rulla remsorna till bullar och placera dem i formar på en plåt. Låt sedan bullarna jäsa ca 30 minuter under duk.

Pensla bullarna med lite havregrädde och strö på pärlsocker. Grädda i 250°C i 8-10 minuter. Strö över hackade hasselnötter, gör man det innan gräddningen är det lätt att de bränns (learn by my misstakes!).

Sen är det bara att njuta!
I vanliga fall brukar jag enbart promota "nyttiga" recept här på bloggen och i vanliga fall håller jag mig borta både från gluten och socker. Men en sats bullar per år gör mig inte så mycket. Det är ju ändå inte något jag proppar i mig varje dag :) Har ni ätit någon kanelbulle idag?

xo, Sanna

+ What's Cooking


Kommentarer

Skriv en kommentar
captchabottom