20 Sep 2014

Svar på tal

Igår blev jag utsatt för min första ”veganattack”. Och man kan definitivt säga att jag inte var redo för den… Som ni säkert vet så håller jag på att gå över till vegansk kost, och under den senaste månaden har jag ätit ungefär 95% vegansk kost. Igår var vi ute på after work där jag har praktik och mannen bredvid mig frågar varför jag valt att vara vegan. Hans fråga låter som om den kommer av intresse så jag svarar att jag gör det för hälsans skull. Att jag har läst mycket om det och ju mer jag läser desto tydligare blir det att det vore den bästa kosten för kroppens skull. Jag nämnde också att efter det jag läst så tror jag att människor faktiskt inte egentligen är menade att att äta kött.

Där trampade jag visst på en öm tå. Han avbryter mig och säger: "Men så kan du ju inte säga". Jag svara då att allt jag har läst tyder på det och han frågar efter detaljer. Jag säger då att vi tex har platta tänder (jämför våra tänder med något annat djur som äter kött så märks en tydlig skillnad). Han slänger snabbt in orden: "Vi har köttätartänder också". (Jag antar att han menar våra hörntänder). Sen säger jag också att människan har ett långt tarmsystem, vilket växtätare har. Våra tarmar är ca 12 ggr så långa som vår överkropp, vilket gör att kött har väldigt svårt att passera genom dem. Jag säger att djur som äter kött har ett tarmsystem som är mellan 3-6 ggr sin överkropps längd. Det tycker jag är en tydlig skillnad, men han säger: "Men vilka köttätare jämför du med då? Människan är en omnivor, en allätare, precis som björnen".  Han säger vidare att det är skillnad på tex tigrar och katter som BARA äter kött. Han sa även att ger du en katt veganmat så kommer den dö (vilket inte är sant, för det finns både veganmat för katter och hundar på marknaden och jag vet både katter och hundar som levt många år på veganmat. Men jag säger ingenting om det. Jag tycker inte heller att katter ska vara veganer btw).

Jag svarar att det jag läst pratar om köttätare i allmänhet. Han säger då något i stil med: Ja om du läser ”veganlitteratur” så är jag övertygad om att det är det som står. Men det är väldigt stort att säga att så (att människor egentligen inte är gjorda att äta kött). Man kan inte säga att det ena är rätt eller fel.

Jag känner mig väldigt påhoppad och som att jag måste försvara mina matval. Det märks tydligt att han inte håller med mig och att han inte vill lyssna på vad jag har att säga. Stämningen runt bordet är stämd och jag vill inte göra det värre, så jag tiger. Jag är så klart omtumlad över hans sätt att reagera och ge sig på mig. Han säger att ”man kan inte säga att det ena är rätt eller fel” men samtidigt säger han att jag inte får säga som jag gör, alltså antyder han att jag har fel och han har rätt. Det blir en spänd tystnad och ingen av oss säger något mer om ämnet. Han går tillochmed och sätter sig vid det andra bordet efter att förrätten är avklarad.

Det här är något som tynger mig och som jag blivit ordentligt upprörd över. Jag vet att många ser snett på veganer, och alla har rätt till sin egen åsikt. MEN, ställ inte en fråga till någon som du inte vill höra svaret på. Han kunde uppenbarligen inte acceptera min filosofi och var heller inte redo att lyssna. Jag försökte inte ÖVERTALA honom om att han ska sluta äta kött. Alla får göra sina egna val. MEN jag körde inte heller över hans matfilosofi, som han gjorde med min.

Jag var otroligt oförberedd på denna attack men nu i efterhand när jag hunnit tänka på det så vet jag precis vad jag borde ha sagt (är det inte typiskt att det alltid blir så?)

Så här kommer mitt svar på tal, vad jag önskar att jag kunde sagt i går kväll, ostört utan att han avbröt mig.

Efter vad jag har läst så tror jag att människans kropp inte är menat att äta animaliska produkter. Du behöver inte vara överens med mig, men det är så jag ser på saken. Du säger att vi är omnivorer som björnen. Visst, människan är en allätare, det finns inga tvivel om det, MEN bara för att vi KAN äta något så är inte det samma sak som att vi BORDE äta det. Grisar äter tex griskött om vi matar dem med det, men tror du att de egentligen är menade att äta varandra?

När jag säger att vi har platta tänder, som alla andra växtätare, inflikar du att vi har köttätartänder åxå. Jag antar att du syftar på hörntänderna som är en aning spetsigare än de andra. Du säger att vi är allätare som björnen. Jämför människans hörntänder med björnens. Tycker du att det är samma sak? Om man försöker tänka logiskt på saken, borde det inte finnas en anledning till att människan behöver vapen och fällor för att kunna fånga och döda djur? Vi är inte snabba nog att springa ikapp en kanin eller ett rådjur, och jag tror knappast våra hörntänder fungerar speciellt bra till att döda ett djur genom att tex bita av deras halspulsorder så de förblöder.

En annan parantes är att vi använder ju kniv och gaffel när vi äter vårt kött, som är fint styckat i behändiga portionsbitar. Vilken annan köttätare gör det? Mer logiskt vore att våra hörntänder är spetsigare av den anledningen att göra det enklare för oss att äta sådant som rötter och nötter som har ett hårdare skal. Jämför tex med apor som gorillan.

Tillbaka till tarmsystemet. Vårt långa tarmsystem, som finns hos alla växtätare, gör att det är väldigt tungt för kroppen att ta hand om kött. Frukter och grönsaker tar 1-2 timmar för kroppen att förbränna och ta hand om, medan en bit kött kan vara i vårt tarmsystem i upp till 7 dagar (!) beroende på hur snabb förbränning individen har. För mig är det ett tydligt tecken på att våra kroppar är bättre anpassade till att äta växter, även om vi kan äta kött.

Något som jag också tycker är viktigt, men som vi inte gick in på i vår korta diskussion, är sjukdomar. De absolut flesta sjukdomar (som vissa cancerformer, hjärtattacker, e-coli, benskörhet mfl) uppkommer främst genom förträning av animaliska produkter, och de är väldigt sällsynta hos folk som är veganer. Människor från den asiatiska landsbygden är det folkslag som anses vara hälsosammast i världen. Deras allvarliga sjukdomar är nästan obefintliga och dessutom lever de längst. Deras kost består oftast helt av växter (främst ris och grönsaker) och har gjort det under alla tider. Borde inte det tyda på något?

Jag har valt att gå över till den veganska livsstilen av hälsoskäl, för att av den forskningen som jag läst verkar det vara det optimala för människokroppen. Andra är veganer för att de inte gillar smaken av kött, eller för att de är djurvänner och inte vill stödja massuppfödandet och massmorden på djur. Alla veganer har sina egna själ och vissa är pushiga och försöker övertala alla de ser till att bli vegan. Jag är inte sån. Jag tycker att var och en har rätt att fatta sina egna beslut. Jag tror också att om man inte har något som helst intresse av att vara vegan så är chansen stor att det inte har förståelse för det, precis som mannen jag pratade med. Vi är uppfödda med att människan ska äta kött, ägg och mjölk och det är mönster som är väldigt svåra att bryta, speciellt om man inte vill eller inte vill utbilda sig om ämnet. För att bli vegan, och verkligen hålla den livsstilen, tror jag att det måste vara ens eget beslut. För att man vill ha en förändring. Inte på grund av påtryckningar från annat håll. Så är det med alla förändringar. Vill man det egentligen inte själv så kommer det antagligen inte hålla så bra.

Mjölk och ägg är det sista jag kort vill röra i detta (ofantligt långa) inlägg. ”Man ska dricka mjölk för det är nyttigt! Det innehåller kalcium, det får man starka ben av!” Ungefär så är den rådande uppfattningen i vårt samhälle. Men vad ÄR egentligen mjölk? Kon producerar mjölk till sina kalvar när de fötts. Mjölken innehåller en massa näringsämnen och hormoner som ska hjälpa kalvarna att växa sig stora och starka. Precis samma sak är det med oss människor. Nyblivna mammor produceras mjölk till sina bäbisar för att hjälpa dem växa. Så varför ska vi dricka kalvarnas mjölk? Ämnena där i är menat för kalvarna, inte för oss. Dessutom producerar kor endast mjölk när de kalvat. Sedan slutar produktionen, precis som hos människor. Därför tvångsinseminerar vi kossor så att de föder nya klavar, och ger oss mer mjölk att sälja i butik. (That sounds fair, right?)

Så vad är anledningen till att vi ska dricka komjölken? Vore det inte mer logiskt att vi drack människomjölk som faktiskt är utformat till oss? (Fy vad äckligt! tänker nog de flesta. Hur är då komjölken annorlunda? Egentligen?) Kalcium. Det är nog det svar man oftast får. Det är sant att mjölk innehåller kalcium och att kalcium är bra för ett starkt skelett. MEN forskning som gjorts visar att mjölk är så pass surt för kroppen att vi på något sätt måste återställa PH balansen i kroppen. För att återställa balansen behövs fosfor, och den enda källan till det är kalciumfosfat som finns i vårt skelett. Så när vi dricker mjölk tvingas våra kroppar TA kalciumfosfat från våra ben. Fosforn neutraliserar PH-värdet och kalciumet blir en restprodukt som vi kissar ut. Alltså tar mjölken kalcium från vårt skelett, inte ger det till dem. Om ni inte tror mig så finns det en massa studier som visar att de länder med högst benskörhet i världen är samma länder som dricker mest mjölk, och de länder med lägst benskörhet är de länder som nästan inte dricker någon mjölk alls. För mig går det alltså inte ihop att vi människor ska ta kalvarnas näring för att ge oss själva svagare skelett och dessutom i många fall för tidig utveckling från de hormoner som finns i mjölken. Dessutom kan man få i sig mer än tillräckligt med kalcium genom grönsaker, som tex selleri.

Och vad är EGENTLIGEN ägg? En hönas mens. Enough said.

Nu har jag fått sagt det jag ville säga för den här gången. Jag vill upprepa att jag inte på något sätt vill tvinga andra till att bli veganer. Jag har ingenting emot att andra äter kött, men det här är MINA anledningar till varför jag valt att byta till vegankost. Oavsett vad man tycker om veganer så tyder forskning på att det mest LOGISKA är att vi är menade till att vara veganer. Och logik är något som jag har svårt att ignorera.

Det viktigaste av allt, och den egentliga anledningen till varför jag blev så upprörd igår är INTE att denne man inte tycker att veganism är ”rätt” eller att han inte överensstämmer med det jag läst. Utan den egentliga anledningen är SÄTTET HAN BEHANDLADE MIG PÅ. Ställ inte en fråga till någon om du inte vill höra vad de har att säga. Du behöver inte hålla med om vad de säger, men du borde ändå låta dem tala till punkt och respektera att de ser saker på ett annorlunda sätt än du. Alla har rätt till sin egen åsikt. Det betyder alltså inte att bara DU har rätt att tycka som du tycker, utan även att den du pratar med rätt att till sin åsikt och att få säga sitt.  

xo, Sanna

+ Health and Exercise


Kommentarer

mormor skriver:

Bra!!! Typiskt. Förändring är farligt. Anfall är bästa försvar. Han kände sej antagligen väldigt underlägsen. Kom ihåg att du inte behöver varken förklara eller försvara dina val. Dom är dina. Tycker inte att det är nåt konstigt med att vara vegan.

http://


Skriv en kommentar
captchabottom