24 Apr 2014

ECOday 2014

Hej på er! imorgon är det ECOday 2014, och jag vill uppmana mina läsare att delta :D Det är inget svårt eller ansträngande, det hela går ut på att handla så många ekologiska, miljömärkta eller fairtraidprodukter som möjligt när ni drar till affären imorgon för att handla inför helgen. Svårare än så är det inte. 

Jag försöker att alltid köpa ekologiskt när alternativet finns, så jag tänker såklart haka på även imorrn :) Gå gärna med i ECOday's evenemang på Facebook för att visa ert stöd! Här nedan kommer den information som de delar med sig av på sin sida:"2013 kom jag spontant på att jag ville skapa en återkommande eko-dag. Detta skedde två dagar innan löning. Responsen var trots det ganska bra och folk engagerade sig på olika sätt. Nu har jag dock mer framförhållning och vill verkligen att detta ska slå igenom STORT. Så hjälp mig gärna att sprida detta. Jag kommer kontakta olika företag för samarbete, så att det verkligen uppmärksammas.

Här är förra årets tanke, som så klart fortfarande gäller:
Det är lön och de flesta handlar mat och godsaker inför helgen. Men hur många handlar på ren automatik och hur många handlar medvetet?

Jag vill öka medvetenheten hos konsumenten och handlarna. Om vi under en dag väljer att handla så mycket ekologiskt, miljömärkt och fairtrade som möjligt, kanske vi kan få upp ögonen för något nytt och samtidigt visa butikerna att det finns ett intresse för bra mat som inte belastar vår planet och våra djur negativt.

Jag utmanar er att under en dag välja medvetet, att välja från hjärtat. Köp så mycket ekologiskt som ni kan, oavsett om det bara är en produkt mer än ni brukar. Läs på era förpackningar, välj bort det dåliga och lägg till det som är bra. 

Såklart önskar jag att ni handlar eko/miljömärkt/fairtrade alla dagar. Men detta är en önskan att nå fram till er som vanligtvis inte handlar dessa produkter. Ni som redan gör det, kan ju hitta på något extra, som att sätta press på era handlare.

Saknar ni något, fråga i affären! De gånger jag frågar efter en vara som inte finns, brukar jag få svaret att de ska kolla upp det och i så fall ta in det om det finns. Butikerna behöver bara veta att intresset finns hos kunderna. 

Det behöver inte heller vara dyrare. Många gånger har kedjorna sina egna märken med eko-mat och miljömärkning, som kostar ungefär samma som den vanliga "märkesvaran" som inte är märkt med de bra stämplarna. Till exempel Icas "I love eco", Coops "Änglamark" eller Willys "Garant" och "Såklart". 

Självklart gäller detta även kläder, smink, hudvård, hårvård etc. Även där har kedjorna oftast ett märke som är miljömärkt/eko och klädkedjorna brukar ha en eko-kollektion. Priserna på eko-kläder kommer sjunka ju mer vi handlar. 

Det hade ju varit fantastiskt om alla eko/miljö-produkter tog slut i hela Sverige på en eftermiddag! Kom ihåg; vi "röstar" med våra pengar! Är ni på? 

Under dagen får ni gärna lägga upp bilder på det ni handlar och hashtagga #ecoday2014. =)

OBS! Datumet 2013 var den 26/4, medan det 2014 blir den 25/4. Alltså fredagen då alla har fått lön och storhandlar."

Hoppas ni går med :D 

xo, Sanna

+ Health and Exercise


Kommentarer

Skriv en kommentar
captchabottom